Om oss

Import av SIA Glass och dess försäljning i Finland inleddes år 2002 av Oy Östman Trading Ab, detta efter att Sun Ice glassfabrik i Jakobstad upphörde med sin verksamhet. Sedan år 1978 hade vårt familjeföretag sålt Sun Ice glass, men efter att fabriken lades ner ville vi hitta en lika exklusiv och utsökt glass. SIA Glass uppfyllde alla våra kriterier!

Östman Trading är ett litet familjeföretag med kontor i Karleby. Företaget har nyligen genomgått ett generationsskifte, varvid andra generationen tagit vid. Östman Trading sköter om importen av SIA Glass från Sverige, samt dess försäljning och marknadsföring i Finland.Våra kunder är bland annat caféer, glasskiosker, olika typer av sommarplatser, storkök samt större och mindre matbutiker. Kontoret ligger i Karleby, var vi har vårt lager och en glassbutik. Härifrån sker också distributionen till övriga Finland.
I vår glassbutik hittas hela sortimentet av SIA Glass med drygt 120 olika alternativ. I det breda sortimentet finns med säkerhet något för alla. Utöver gräddglass har vi även laktosfria, ekologiska, sockerfria och veganska glassalternativ. Största delen av våra glassar är glutenfria, och sorbetglassarna samt veganglassarna är dessutom mjölkfria. I butiken finns därtill alltid billiga utgående smaker.

Det viktigaste för oss är glassens höga kvalité. SIA Glass tillverkas alltid av färsk svensk grädde och de bästa råvarorna. ”Vår finaste” Vanilj som ingår i premiumglasserien valdes i slutet av år 2019 till världens bästa vaniljglass. I tävlingen fick glasstillverkare från hela världen rösta i ett blindtest på vaniljglassar från alla världens hörn. Således utsågs SIA vaniljglass till den bästa i världen, vilket vi är mycket stolta över.

Miljöfrågor och hållbar utveckling är viktigt för oss, och detta är något som man på glassfabriken jobbar med allt mer år för år.


Sia Glass som glasstillverkare


En glass att lita på!


SIA Glass är en produkt av både arv och miljö. Arvet är generationer av mjölnare, lantbrukare, entreprenörer och samhällsbyggare. Miljön är Slöinge i Halland: bördiga spannmålsfält, Suseåns forsar och de gröna kullarna runt Susedalen. Det är här våra kor betar. Det är här vi utvecklar och tillverkar vår glass. Det är här vår själ och historia finns.

Alltid färsk grädde


SIA Glass har en företagsfilosofi som du inte hittar hos någon annan glasstillverkare. För att säkerställa att vi har svensk grädde i vår glass samarbetar vi med tre gårdar. Förutom vår egen Berte Gård, med 240 kor, samarbetar vi även med Hagelsrums Gård i Småland och Gammalstorps Gård i Östergötland. Vårt glassmejeri ligger i Slöinge, en naturskön del av södra Halland.

Alltid fri från palmolja


Sedan 1 januari 2020 är hela vårt sortiment palmoljefritt. Vi har aldrig haft palmolja i själva glassen, utan arbetet har bestått av att ersätta tillbehör i glassen som innehållit palmolja, exempelvis maränger och chokladdopp.

Hållbara råvaror och förpackningar


Vi väljer företrädesvis produkter från naturens eget skafferi såsom färsk grädde, mjölk, bär, nötter och choklad och med hög andel svenska råvaror.
Som en naturlig del i SIA Glass miljöstrategi att minska växthusgasutsläpp från bl.a. förpackningar lanserar vi en pappersförpackning i vårt ekologiska och laktosfria butikssortiment. Den nya burken består till största delen av förnybar råvara och minskar vår klimatpåverkan med 50% koldioxidbelastning jämfört med den tidigare förpackningen. Burken sorteras som papp i återvinningen.
Vi använder också 100% förnybar energi, endast grön el. Därutöver har vi ett eget vattenkraftverk och en egen biogasanläggning.


Våra märkningar


Cocoa Horizons

All kakaoråvara i våra produkter är Cocoa Horizons-certifierad. Cocoa Horizons är en icke vinstdriven stiftelse vars uppdrag är att förbättra kakaoodlarnas levnadsvillkor och säkra en hållbar kakaoproduktion för framtiden. Läs mer på www.cocoahorizons.org


EU-luomumerkki

EU ekologiskt är en certifiering och märkning som visar att produkten är odlad eller tillverkad enligt EU:s regler för ekologisk produktion. För bearbetade produkter (som glass) innebär det att minst 95% av ingredienserna är odlade ekologiskt. Läs mer på: https://proluomu.fi/mita-on-luomu/luomumerkki/


Veganska produkter

Vårt sortiment med veganska produkter märker vi med vår egna vegansymbol. Våra krav för denna märkning är att produkterna skall produceras i den mjölkfria mixen, inte innehålla mjölk eller soja och inte ha animaliskt ursprung.


Hållbarhet — en självklarhet


Miljöfrågor och hållbar utveckling har varit viktigt för oss på SIA Glass ända sedan familjeföretagets start. Kvarnen och lantbruket har funnits i familjens ägo i 450 år. SIA Glass är redan Sveriges grönaste glass, men vi vill mer. Vi driver ett omfattande hållbarhetsarbete med målsättningen att vara klimatneutrala och halvera vårt klimatavtryck till 2025.
En av årets tuvor är biogasanläggningen på vår egen Berte gård som numera tar hand om resterna från glassfabriken och omvandlar detta till energi. En annan tuva är vårt samarbete med Cocoa Horizons - en märkning som försäkrar om oss att all kakaoråvara i våra produkter är hållbart producerad. Ytterligare en tuva är att alla våra produkter nu är helt fria från palmolja. Vi har jobbat hårt och länge för att lyckas med detta och vi är otroligt stolta över att vi nu har nått vårt mål.
Vi har arbetat med miljöfrågor och hållbar utveckling under lång tid, med goda resultat, och har miljö- och kvalitetssystem på plats. Detta vill vi fortsätta med.


En historia av Sveriges äldsta familjeföretag


SIA Glass har ”bara” funnits sedan 1961, men familjeföretaget har rötter som sträcker sig 450 år bakåt i tiden. Allt började med Berte Qvarn 1569, och har därefter fortsatt i fjorton generationer. Glassmejeriet ligger i slöinge, södra Halland.
SIA Glass kom en gång till som ett sysselsättningsprojekt, för att säkra jobben i Slöinge. Namnet SIA kommer från bolaget Slöinge industri AB. Det var under 1970-talet som det moderna glassföretaget skulle börja ta form, och det var även då som SIA Glass unika idé om hur glass ska göras utvecklades. Men det tog sin tid att övertyga svensken att glass ska göras med färsk grädde och med vaniljstång, eftersom i princip all glass i slutet av 70-talet gjordes på vegetabiliskt fett. Ägare Per Stenström kände i hjärtat, att ska vi sälja glass så ska den vara så god som möjligt. Nu gjorde inte SIA Glass som alla andra längre, utan började gå sin egen väg. Med amerikanska glassbarer som förebild var SIA Glass dessutom först i Sverige med ett glassbarskoncept, detta efter att Per Stenström år 1977 besökt USA.
Familjeföretaget drivs fortfarande av familjen Stenström. År 2020 inleddes med ett generationsskifte, varvid Per avgick från sin operativa roll i företaget och lämnade över driften av bolaget till döttrarna Helena och Lovisa. Såvida tog 14:e generationen vid och fortsätter härmed driva Sveriges äldsta familjeföretag.

SIA Glass är en del av Bertegruppen, vars företagsgrupp förutom SIA Glass består av Berte Qvarn och Berte Gård. Mjölken från korna på Berte Gård kommer fortsättningsvis användas för glasstillverkningen.
Herkuttaako?Herkuttaako?

Vattnas det i munnen?

Hitta din närmsta SIA glasskiosk eller återförsäljare via vår karta!